Landsturneringen 2014

Å spille landsturnering når det går dårlig, er en frustrerende affære. Like greit med walk over i runde tre. I runde to ble det tap etter en nærmest perfekt åpning. Men det å konvertere god stilling til vinst, der kan jeg bli marginalt bedre, vil jeg si.

Jeg deltar for andre gang i Landsturneringen, og siden det er Nordstrand som arrangerer neste år, tror jeg nok at det blir mange flere deltakere fra Kampen da! I år er spillested Trondheim. Jeg er som i fjor i klasse 3, etter en elendig resultatmessig vår. Der er jeg til gjengjeld ratet som nummer 5 i skrivende stund. Målet er enkelt: Spille aktive, solide trekk som setter motstanderen på størst mulig prøver.

I fjor debuterte jeg i Landsturneringen med 12. plass i samme klasse, med 5,5/9. Det er veldig store forskjeller i klassen 1250-1500; noen er veldig solide – andre gjør helt elementære feil. Litt som meg selv.

I oppvarmingen har jeg jobbet en del med å få bedre kjennskap til forskjellige åpningsvarianter med 1. d4 og med sort; og har nå en plan mot 1. c4 og 1. d4. Det viktigste er likevel å jobbe med kalkulasjon og det å visualisere stillinger på brettet. Ikke minst må jeg stoppe opp tidlig i partiet og gå gjennom sjekklista for hvor det er muligheter og farer.

NM avsluttes lørdag om en uke, deretter er det Lynsjakk-NM søndag 20. juli. Der stiller selvsagt Odd. Dessuten stiller Tim Wanvik både i Landsturneringen og i Lynsjakk-NM. Tim, som jo spilte seg godt opp i vårturneringen på Kampen, er ratet blant topp 20 i miniputt-klassen. Han er hovedmedlem i Bærum. Mens de spiller lyn, sitter jeg på toget med min gode kone sørover igjen.

1. runde: Sort mot Hans P. Andreasen (1300), Orkdal Tap.
Starter turneringen med sort mot en Orkdal-spiller som stilte i NM i 2011. Da ble han nr 25 med 5/9 i samme klasse. Han scoret 0/2 i Midt-Norge-serien, 2. divisjon i vinter. Noen gamle partier i Norbase (2002-10) tilsier at han spiller 1. e4. De er ingen franske partier i basen. OK, da får vi la det stå til! Bruker de siste minuttene før jeg skal til spillelokalet på å sjekke et par linjer i fransk som dreier seg om 3. Sf3 og 3. Sc3.

Etter partiet: Engergiløst spill. Hvit valgte en sjelden åpning, en gambit jeg ikke aksepterte. Kom greit ut av åpningen, men blir ikke konsekvent nok i eget spill. Gjør en avgjørende feil i forsvar som gir vinsten til hvit.

Runde 2: Tap med hvit etter god start
En frustrerende søndag rent sjakklig, med tap etter å ha spilt meg til et solid overtak i starten. Men å være pasifist bør ikke overføres til sjakkbrettet, jeg mangler litt killerinstinkt der.

Runde 3: Walkover
Feilfritt spill. Fint å få et poeng…

Runde 4: Sort vs Bjørn Noralf Dybvik 1/2-1/2
Et interessant parti hvor jeg hadde opplevelsen av å stå bedre, men jeg fant ikke rett måte å åpne kongestillingen rundt hvit, selv om jeg hadde en anledning.

Runde 5: Tap med hvit
Gjorde feil vurdering i åpningen som hemmet meg senere i spillet. Prøvde å ofre materiell til fordel for initiativ, men sort forsvarte seg presist. Nok en nedtur…

Runde 6: Tap med hvit
Partiet er klassifisert som hemmelig og vil aldri bli publisert…

Runde 7: Vinst med sort
Endelig en vinst i en utrolig frustrerende turnering. Litt rot i starten, som jeg følte jeg løste greit underveis. Hvit gjorde en megatabbe som avgjorde, men da hadde jeg allerede et klart initiativ.

Runde 8: Remis med sort
En interessant åpning ble fulgt opp av en stor feil som igjen faktisk ledet til voldsomt press – men materiell under. Til slutt ebbet det ut i et rotete sluttspill og en remisstilling.

Runde 9: Tap med hvit
Fra et nærmest perfekt åpningsspill hvor hvit får en glimrende stilling, til et par tabber senere i partiet som gir bort seieren. Litt typisk for turneringen som helhet, en svært dårlig innsats totalt sett.

Legg igjen en kommentar