Norges Sjakkforbund og Kindredavtalen

Sjakklubben Kampen på Brettet og Kindredavtalen – Uttalelse fra medlemsmøte i Sjakklubben Kampen på Brettet 25.6.2019

Sjakklubben Kampen på Brettet (Kpb) behandlet på medlemsmøte 25.6.2019 saken om Norges Sjakkforbund (NSF) og Kindredavtalen som skal behandles på NSFs Kongress 7.7.2019 og medlemsmøtet kom fram til følgende uttalelse som sendes NSF, Ungdommens Sjakkforbund, Spillavhengighet Norge, Kulturdepartementet; Lotteritilsynet og utvalgte medier

 1. Kpb går sterkt imot Kindred-avtalen
 2. I tilfelle Kongressen 7.7. vedtar å gå for Kindred-samarbeide vil Kpb innkalle til ekstraordinært årsmøte som holdes innen 25.8.2019 for å avklare videre forhold til NSF.

Begrunnelse:

Det prinsipielle
Norges Sjakkforbunds formålsparagraf lyder:
«Norges Sjakkforbund er en sammenslutning av sjakkretser, klubber og spillere. Forbundet er upolitisk og har som formål:
Å være høyeste organ for sjakklivet i Norge og representere norsk sjakk overfor utlandet.
Å ivareta spillernes, klubbenes og kretsenes interesser.
Å øke interessen for og fremme sjakkspillet.»


Å selge lobbytjenester til pengespillselskaper er et politikkområde som ut fra dette ikke hører med til NSFs formål.

Det omdømmemessige
Sjakkens posisjon, med eller uten Magnus Carlsen er pt formidabel. Et slikt Kindredsamarbeide ville korrumpere vårt omdømme.

Det juridiske

Det er åpenbart at NSF kun er en bonde i Kindreds strategiske spill.
NSF vil være i et rettslig område der det er stor sannsynlighet for rettslige tvister.

Det splittende

Det vil alltid i en så kontroversiell sak være medlemmer som reagerer sterkt.
Diskusjonen de siste dagene viser dette til fulle.

Kampen / 25.6.2019 / Vedtatt enstemmig av medlemsmøtet

One thought on “Norges Sjakkforbund og Kindredavtalen”

 1. Jeg drista meg til å kommentere situasjonen med Kindred-avtalen på denne måten på Facebookgruppa om Kindred og NSF:

  «Per Kristian Hansen
  2.7.2019 kl. 12:16

  Kampen om Kindred

  Litt bakgrunn
  Min onkel, lastebilsjaføren, lærte meg sjakk da jeg var 5 år. En annen onkel, Bjørn Øverland (1932-2019) var også sjakkspiller, formann og æresmedlem i Stjernen

  Siden ble det skolesjakk på Nøklevann Skole, der jeg hadde Øystein Skar (teolog og filosof og OSS) I mange år gikk jeg på skolesjakk på Bøler Skole. der jeg fikk Petter Henrik Dischington Hanssen som sjakklærer, og han hadde jeg til jeg gikk ut av barneskolen. Han var bedre kjent som “Disch” selv om han byttet navn til Lysedahl for 40 år siden.

  Han var et stort forbilde for meg, og sterkt at jeg fikk arrangere begravelsen hans da han døde for noen år siden.

  På Bøler var det et godt sjakkmiljø rundt Disch.

  Disch fikk meg over i OSS der jeg har en premie for 2. plass i kl 4 vår 73. Men Disch var jo selv vokst opp på Ekeberg, i Brannfjellveien og ble med i Nordstrand Sjakklubb, der jeg ble med på begynnelsen av 70-tallet og var medlem i noen år.

  Så hendte det at flere av Bøleregutta som hadde gått på Disch’s skolesjakk fant ut at vaktmesteren på Bøler Ungdomsskole var sjakkmann – Harry Halvorsen. Harry hadde bakgrunn fra Stjernen og nevnt i André Bjerkes fantastiske bok: “Spillet i mitt liv”, i et kapittel om Evans-gambitten. Harry var krigsseiler og hadde blitt senka 2 eller 3 ganger under krigen.

  Så vi starta Bøler Sjakklubb. Av kjente sjakkspillere som var med på det og som fremdeles er aktive, kan jeg nevne Bror Thanke, Tor Gulbrandsen, og Per Kristian “Prikki” Vigdal.

  I 1979 var jeg med på stiftelsesmøtet i Oslo Sjakkrets Ungdom

  Bøler Sjakklubb eksisterte fram til 1982 – og bukka under pga polstreiken det året. Interesserte kan få nærmere detaljer.

  I 2001 starta jeg sjakklubb på Kampen.

  Klubben vår er en breddeklubb med spillere i sjiktet 1000-1900 med spilledag hver tirsdag (hurtig og lyn) og langsjakk på mandagene.

  Vi får goodwill av Kampen Bydelshus fordi jeg har barnesjakk forut for klubbkveldene.

  50-60 barn hvert år betaler sin kontingent på 100 kroner hvert år.. I løpet av åra har nok en 600 barn lært å sette pris på sjakk hos oss. Med gode minner og holdninger. Forhåpentligvis også min sønn Kasper. ?

  Goodwillen holder til at vi får være kostnadsfritt i bydelshuset. Barnesjakken får også en slant Grasrotmidler (ca 1000 i året), Frifond, driftsstøtte fra Oslo Kommune og Frivillighetsmidler fra Bydel Gamle Oslo, sånn at det går rundt.

  Drivkraften til Kampens sjakklige aktiviteter er helt klart idealisme. Der høy og lav, polti og tjuv kan sitte ved ds bordet og ha det fint med sjakken.

  Da Kindredavtalen kom som skutt ut av internett for et par uker siden trodde jeg ikke mine egne øyne, og første reaksjonen min var: “Hæ – kødderem, eller??” Det virka så helt fjernt, rett før Kongressen, men jeg tenkte at jeg fikk lese meg opp på dette og forbauselsen ble ikke mindre da jeg leste. Og forstod at vettuge folk støtter avtalen. Jeg forstår deres beveggrunner, men er rivende uenig i konklusjonene deres.

  Det første jeg gjorde i klubben var å lodde stemningen i klubben med en Facebookavstemning blant medlemmene og der har 23 sagt sin mening – og alle var mot!

  Dette ble forsterket av medlemsmøtet som enstemmig uttalte seg både mot Kindred og Offerspill. Medlemsmøtet vedtok også ekstraordinært Årsmøte innen 25.8.19 hvis Kindredavtalen står etter Kongressen.

  Såvidt jeg kan se har samtlige medlemmer som har ytra seg i saken internt sagt at de ikke vil være med i NSF med Kindred, så utfallet av et ekstraordinært Årsmøte i august synes glassklart: Sjakklubben Kampen på Brettet kommer da til å være en frittstående klubb og NSF blir 28 medlemmer fattigere i Oslo. Såpass clairvoyant tar jeg sjansen på å være.

  De viktigste grunnene til at det er utenkelig for oss i Kampen å stemme for Kindred er:

  – Vi vil ikke gå på akkord med våre etiske prinsipper og jobbe for en organisasjon som skal promotere et multinasjonalt spillselskap med milliardomsetning og hovedkontor på Malta.

  – Vi mener Kindred ødelegger sjakkens gode rykte og på sikt vil ødelegge NSF standing i forhold til myndigheter og andre organisasjoner, og vil bidra til å strupe andre inntektskilder. Så som når jeg neste gang skal søke om Frivillighetsmidler av Bydel Gamle Oslo. Vil de gi til sjakken som fremmer ulvene i bettingbransjen, selv om USF og NSF er to forskjellge ting? Tvilsomt!

  – Når de spillavhengige, Actis, Blåkors selv tynt ber oss om å la være, så lar vi så klart være!

  – Når Lotteritilsynet ber oss la være, så lar vi så klart være1

  – Å samarbeide med Kindred er å gå inn på et område der samtlige politiske partier i sine programmer går mot, bortsett fra Frp og Venstre.

  – Jeg har nå i snart 20 år hatt som heltidsjobb å være medlemsansvarlig i en organisasjon som pt har 93.045 medlemmer. Å tenke tanken på at et uprofesjonelt styre der skulle gjøre som styret i NSF nettopp har gjort er så borte i hampen helt utenkelig og latterlig.
  Det å komme med et forslag et par uker før Landsmøtet som ødelegger profilen og binder organisasjonen i 5 år i en helt annen retning enn formålsparagrafen sier. Dette er i forenings-Norge å latterliggjøre NSF! I min mer profesjonelle organisasjon hadde det vært én og kun én utgang på en sånn prosess. Avvisning og sporenstreks nytt styre!

  Det er med andre ord både et politisk, juridisk og økonomisk minefelt vi ikke skal rote oss inn i, og derfor ber vi om at dere stemmer nei til denne avtalen.»

Legg igjen en kommentar