Klubbmesterskapet runde 5, del 1

Fire partier i runde 1 ble spilt i dag og det ble 3-1 til sort. Det burde faktisk blitt 4-0 til sort, da Carlos satte seg selv matt i to, men Tobias oppdaget ikke dette og gikk etter hvert ned.

Resultater runde 5:

Bord Hvit Sort res
5.1
Jan Henrik Ytteborg Kjell M Haug 0-1
5.2
Vegard Gundersen Kristoffer Gressli 0-1
5.5
Henrik Seljeset Berg-Olsen Ole Petter Pedersen 0-1
5.10
Carlos Barrientos Tobias V Langhoff 1-0
5.9
Eivind Tjensvoll Ole Kristian Nordsveen remis

Partier og utsatte partier følger

Foreløpig resultatliste på TurneringsService

Utsatte partier:
3.1
Geir Farner Kristoffer Gressli 23/11
4.9
Ole Kristian Nordsveen Per-Erik Evensen 23/11
4.10
Tobias V Langhoff Eivind Tjensvoll Må avtales
5.3
Geir Farner Helge Simonsen 16/11
5.4
Asle Jørgensen Harald Hageland 9/11
5.6
Magnus Bjørnsen Lars Eivind Lervåg 9/11
5.7
Geir Solstad Georg Barlindhaug Ellingsen 16/11
5.8
Per-Erik Evensen Geir Hem 9/11
5.11
Rune Arild Wågene Tom Thorstensen 9/11

De fleste utsatte partiene spilles 9.  november, så det er nok sannsynlig at vi setter opp runden etter partiene 9. november.

Partier

Ytteborg – Haug: 0-1

Ole Petter: Sett fra sidelinja så det ut til at Kjell hadde et solid spill, mens Jan Henrik var den aktive tidlig i spillet. Jeg er litt usikker på om 10. Sxc6 er riktig, var det bedre å spille 10. Sd5 for å slå ut sorts mørke løper på e7? Slik det nå blir får sort utviklet litt gratis.

Det blir etter hvert en voldsom kamp om feltet e4, hvor hvit har en svak bonde. I stedet for at angrepet på kongefløyen skulle bli sterkt, må hvit bruke kreftene på å forsvare e4. Som Kristoffer påpeker var 18. e5 en mulighet for hvit, men det var en svært kompleks situasjon hvor det var veldig mye å regne på.

22. f6 virker for meg som en feil, siden sort bare kan plukke bonden med dronningen. Ellers er et slikt offer av f-bonden veldig interessant hvis det åpner stillingen rundt kongen, da kan ofte materiellet være vel anvendt.

Etter 27…Tg6 har sort et tydelig overtak, bonde over og et voldsomt press på g2 som hvit bruker dronningen for å forsvare. Hvit har også en litt svakere bondestruktur, og den mørke løperen som fikk overleve i starten gjør det som trengs av defensive oppgaver.

Den svake d-bonden til hvit forsvinner, og to bønder under er dette en nesten umulig oppgave for hvit. Et sterkt parti av Kjell!

Gundersen – Gressli: 0-1

Ole Petter: Jeg gikk forbi dette partiet flere ganger, og tenkte at det var sedvanlig komplisert a la Gressli, men der hvit sto glimrende lenge. Etter 14. 0-0-0 står hvit solid, sort har en elendig springer på h5, hvit har løperparet og kan nesten spille med en offiser mer. Men det er komplisert, selvsagt. f4 blir et nøkkelfelt. 19. Tc3 er pent, men en litt billig taktikk som ikke leder noen vei, 19. Tf3 hadde vært mer direkte mot sorts svakeste punkt. En annen mulighet var å flytte løperen til c3 tidligere og invitere til tårnbytte i d-linja, løperen skal gjerne få tilgang til e5.

Med 20…Sd5 øker komplikasjonene, og jeg tenkte at sort nå var i ferd med å få en slags kontroll på brettet. Sort har nå en voldsom kontroll på de mørke feltene.

24. Ke1 er kanskje riktig, men jeg klarer ikke å se hvorfor det er lurere enn 24. Kc1 – det er ingen fare for noen matt på nederste rad? Eller er det jeg som ikke skjønner stillingen? Ratingen tyder på det siste. Uansett blir det et voldsomt press i d-linja fra sorts side, og da er hvit til slutt sjanseløs. Et parti hvor første del var hvits, men det er som oftest best å ha den beste avslutningen i sjakk.

Berg-Olsen – Pedersen: 0-1

Ole Petter: Ingen av oss ante vel helt hva som skjedde i starten, men Henriks 6. 0-0-0 er en interessant løsning som ga et voldsomt taktisk spill. Hvit bukker og sort bukker tilbake, litt som Anand-Carlsen i VM-matchen – selvsagt kan sort bare slå springeren på d5 fordi samme springer dekker løperen på e7…

Etter hvert blir dette et parti med høy risiko for remis, men sort har et par svake hvite bønder å spille på – de står i tillegg på felt som hvit ikke kan forsvare med løperen. Hvits tårn går fra c5 og til a5 og forblir deretter i a-linja resten av partiet, mens sort har et tårn som dominerer spillet – den avgjørende detaljen. Heldigvis for sort gjør hvit en tabbe som gjør at sort vinner offiser, uten det kunne det blitt en laaaang kveld.

Barrientos – Langhoff: 1-0

Ole Petter: For et parti! Etter 7. c3 er vi inne i en av verdens underligste sjakkåpninger, som vel antakelig ikke har noe navn. Sort tar det tøffe valget om å rokere langt, spennende! Dette blir et kappløp, og siden hvit har rotet bort et hav av tid med å flytte bøndene ett skritt fram, er det sort som har best tid. Sort overser et vakkert trekk som Kristoffer påpeker: 18…dxc4. Kanskje var det også en idé for sort å spille …Th3 fulgt av …Th8,

Sort har et voldsomt press, og finner det flotte 34…Tf3! Dessverre måtte nok sort ha skjønt at 35. Txf3?? var en tabbe i denne stillingen, for å bli kandidat til Årets vakreste trekk. Nå er det nemlig matt – men det ser dessverre ikke sort. Etter at sjansen er borte tar hvits materielle fordel over som den avgjørende faktoren, og resten av partiet er rett og slett ikke veldig spennende. Synd! Sort viste virkelig hvilket potensial han har lenge, hvit var fullstendig nedspilt lenge.

Tjensvoll – Nordsveen: Remis

Legg igjen en kommentar