Østlandsserien 3. runde

Begge lagene vant lagkampene på bortebane i 3. runde. Kampen II slo Vålerenga 5 på Helsfyr, lørdag 10. januar og Kampen I slo Nittedal II 4-0 på Nittedal skole.

Nittedal II – Kampen I: 0-4

Kampen I møtte et ungt og lovende Nittdalslag på Nittedal skole. Trond kunne gått i en litt skummel taktikk, men motstanderen så det heldigvis ikke. Ellers var de unge litt uheldige og bukket i de fleste partiene og det ble til slutt en 4-0 seier til Kampen I. Opprykkshåpet lever!
Vålerenga V –  Kampen II 1-3

To miniatyrpartier og et veldig interessant oppgjør på 2. bord.
Ole Petter vs Bjørn Nytrø 1-0
Bjørn Erik Hertzberg vs Kasper 1-0
Lars Eivind Lervåg vs Iacob Nedreaas 1-0
Egil Budde vs Georg Barlindhaug Ellingsen 0-1

Ole Petter: Sort spiller litt utradisjonelt i starten, og bruker mye tid på å flytte bønder (både e6 og e5, for eksempel). 5. Lg5 er en nyhet; Stockfish foretrekker e4 og deretter f4. Poenget er å få utviklet og sette opp en binding. Dette lokker sort til et relativt hodeløst angrep på kongefløyen mens egen konge er i sentrum. Sort blir veldig svak på de lyse feltene raskt. Avbyttet på g3 er jeg godt fornøyd med; nå er en viktig forsvarer for sort borte, og det er gapende hull en masse i sorts stilling. For bedre spillere enn meg er kanskje 14. Lf5 opplagt, men jeg var veldig fornøyd med ideen bak; tvinge de lyse løperne av brettet og dominere spillet med mine to springere. Etter 15. Sxf5 blir sort opptatt av å redde materiell, noe som er feil valg. 17…Qd8?? taper direkte,

Ole Petter: Et spennende parti med tunge offiserer og bønder. Vi har en spansk åpning hvor det avvikes fra hovedlinjene med 5…Lc5 og 6. d3. De lette offiserene forsvinner fort av brettet, begge sider rokerer langt, og den eneste ubalansen i struktur er at hvit får en ekstra bonde i sentrum. Den blir viktig.
Kunne sort gjort noe annerledes? En mulighet var vel 11…Se7 med kort rokade og potensielt spill på f5 etter hvert. Bondestrukturen «peker» mot f-linja som det naturlige spillestedet for sort.
Uansett: vi får en veldig interessant kamp i c-linja, hvor hvit har kraftig press mot c6. Etter 25…Txd6 står imidlertid sort fortsatt relativt greit – hvit kan angripe c6 med fire brikker – sort er nødt til å holde fire forsvarere av c6. Det hemmer selvsagt sort. Dessuten er det et problem med 26…Da4?!; dronningen er nemlig i fare for å bli fanget av hvit. Uansett: 27…b6?? har ikke sort råd til, da får nemlig hvit sprukket opp sorts forsvarsstilling, og det hele er over i løpet av ganske kort tid. Men dagens klart mest interessante parti!

Ole Petter: Her er vi i en siciliansk drage, noe jeg kan minimalt om. Vi går ut i ukjent terreng med 7…Ld7. 8. Sf3 er kanskje litt unødvendig inntil sort har spilt …Sc6. På den annen side bruker sort mye tid; det billige angrepet mot løperen på c4 koster et trekk. Jeg føler hvit tar initiativet med 15. f4! – det tar rom og det truer f5. Lars Eivind følger opp med 17. g4; Stockfish mener stillingen er ganske jevn, men etter mitt skjønn står hvit klart best – med et potensielt kraftig angrep på kongefløyen. Men sort får byttet av dronninger, og da er det kanskje ikke like enkelt å finne en vinst – selv om sorts mørke løper er av det sjabre slaget. Hvit har flott press mot f7. 22… Tfd8? ser ut som en trussel mot løperen, men hvit beholder roen og spiller det helt riktige og sterke Txf7!!. Sorts tårn faller med avdekkersjakk hvis løperen på d2 slås.

Men så gjelder det å konvertere en vunnet stilling til poeng. Det gjør hvit fint, ved å sette inn et maksimalt press på e5. Perfekt bruk av løperparet; det er faktisk et mulig mattbilde her med bonden på g5 og løperne på b3/c3. Trykket på sort er enormt, og i en helt tapt stilling kommer en avgjørende feil med 32…Lxc3??. Flott spilt av hvit!

Ole Petter: Dagens korteste parti, nok en miniatyr. Georg møtte en relativt uvøren spiller, som raskt bringer partiet ut av kjent farvann – noe som er godt gjort i en siciliansk åpning… Georg spiller det aggressive 5…Sxe4 som leder til avbytter og en ubalanse med noe bedre bondestruktur for sort. Dronningene forsvinner av brettet, kanskje fordi sort aner at hvit er uerfaren og vil ha vansker med å håndtere stillingen med færre brikker. Det viser seg også raskt; hvit innleder en merkelig rundreise med 13. Td6?, det vil si – det er mest en tur/returreise som tar brått slutt med 18. Td2??. Kanskje ikke det mest spennende partiet, men sort var aggressiv og tok de mulighetene som bød seg. Ikke alle gjør det!

One thought on “Østlandsserien 3. runde”

Legg igjen en kommentar